Skip to main content

Uitdagingen van ADHD

7 belangrijke ADHD symptomen

Herkenbaar?

  • Wat maakt dat ik moeite heb met eenvoudige taken?
  • Hoe komt het dat ik de verwachtingen van anderen en mezelf niet waarmaak?
  • Wat zorgt ervoor dat ik blijf hangen in dezelfde patronen?

Als je begrijpt hoe het ADHD-brein werkt, weet je waar uitdagingen liggen. Hieronder lees je 7 belangrijke ADHD symptomen.

Uitstellen

“Dat doe ik morgen, écht…”

Hoe vaak heb je dat gezegd? En hoe vaak heb je het gedaan? Taken voor je uit schuiven komt vaker voor bij ADHD. Deze vorm van vermijden ontspant je brein, maar werkt kort. Het maakt je passief. Hoe langer je uitstelt, hoe moeilijker je aan de taak begint.

Onrustig

Een druk hoofd? Pieker je vaak? Ben je bezorgd over de toestand in de wereld én de toenemende pluisjes op je trui?

Een hyperactief brein is kenmerkend voor ADHD. Prikkels verwerk je door stuiterbalgedrag of dromen. Geen ruimte meer voor gedachten of zorgen. Zo voorkomt je brein zelf dat je doordraait.

Impulsief

“Of mijn baas het goed vindt dat ik morgen meega naar Barcelona? Vast wel, boek maar.”

Eerst doen, dan denken. Soms werkt het, meestal zie je iets over het hoofd, onderschat je zaken of heb je geen realistische verwachtingen. Dat eindigt in teleurstelling. Het ADHD- brein vraagt korte termijn beloning, dat maakt je ongeduldig. Liever gelijk beginnen dan over een uur.

Chaotisch

Vlieg je van de ene bezigheid in de andere? Ben je het overzicht kwijt? Is je plan een rechte lijn van A naar B en de praktijk een slingerende slalom langs het hele alfabet?

Chaos is een optelsom van impulsieve acties en moeite met organiseren. Dit moet, dat moet, daar moet ik nog naartoe… En ineens is de week voorbij.

Hoofd- en bijzaken onderscheiden? Voor jou is alles hoofdzaak. En natuurlijk de leuke dingen eerst.

Sociale contacten onderhouden schiet erbij in, hoe graag je ze ook ziet is het moeilijk tijd vinden voor een afspraak of belletje.

Concentratie-problemen

“Dus je doet eerst vijf eetlepels suiker; één, twee, drie… Hé, is dat die pimpelmees weer op het balkon? Eh waar was ik? Vijf…?”

Prikkels uit je omgeving leiden je snel af. De songtekst van achtergrondmuziek en de briefing van je baas lopen door elkaar. Dichte gordijnen voorkomen dat je gedachten afdwalen naar voorbijrijdende fietsers.

Stemmings-wisselingen

Het ene moment een blij ei, twee tellen later geïrriteerd en snauwerig? Geduld dat verandert in ongeduld en omslaat in ergernis?

Overprikkeling, gedachtenkronkels, innerlijke onrust. Door ADHD raak je mentaal sneller vermoeid.  Voor je het weet zit je in een rollercoaster van emoties en reageer je wisselend op je omgeving.

Snel verveeld

Na de rush van de eerste keren fanatiek trainen in de gym geleidelijk afgehaakt? Enthousiast begonnen aan een cursus schilderen en na twee lessen klaar mee? Hoe vaak begin je ergens aan en maak je het niet af?

Het ADHD-brein kickt op korte termijnbeloning. Langer volhouden, routine en beloning uitstellen houdt het minder van. Geen gebrek aan doorzettingsvermogen, wel een reden om lange termijntaken op te delen in kleinere hapklare opdrachten met direct zichtbaar succes.

Illustraties door Dani Grapevine van Ouch!